Ta ansvar över min hälsa… Del 2

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Hälsa
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Fortsättning på mitt tidigare inlägg om vad jag gör för att ta ansvar över min hälsa.

🖤 Medveten andning. 
Jag är ofta medveten över min andning. Vill alltid andas med näsan och gärna låga andetag. Alltså jag andas djupt ner så att diafragman trycks neråt och åt sidorna, undviker att dra upp axlarna och toppandas. Flera gånger om dagen måste jag aktivt sänka axlarna och andas lugnt. Det gör att jag sällan känner stress. Då jag tidigare gått in i väggen så vet jag hur skadlig stress känns, då känner jag pulsen slå i halsen och jag får en orolig känsla i kroppen. Nästan som rädsla. Vilket det ju är för kroppen. 
Ju mer jag lär mig om andning och tar kontrollen över den, desto mindre hamnar jag i stresskänslor även om livet ofta är stressigt. Jag är så tacksam över att jag kan och vet hur jag kontrollerar det själv. I stunder med kaos och oro kan jag ändå känna ett lugn.
Oftast efter ett träningspass sitter jag stilla i 5 minuter och djupandas, återfår ett lugn och trygg puls. Detta gör vi ALLTID i mitt community. Jag har en inställning på min klocka som påminnner om att andas några gånger om dagen. Detta får jag inte alltid till såklart men ganska ofta faktiskt. 
Dessutom försöker jag få in några längre meditationer några gånger i veckan. 
Sen jag började med mina stunder där jag bara andas och är här och nu har jag blivit betydligt lugnare, tålamodet mycket längre och mer tillfreds och trygg i mig själv. För många (även mig tidigare) kan detta kännas flummigt och långt bort men jag ber dig, ge det en chans. Jag LOVAR att det kommer att kännas bra efter du provat några gånger. Har du aldrig testat tycker jag du ska börja med Andningsminuten som jag visar en film på i förra inlägget

🖤 Kallduschar och kallbad
Sen två år tillbaka var jag redo att själv prova det där med kallbad som alla pratade om. Jag är en riktig fryslort och bara tanken på att frivilligt utsätta mig för kyla var befängt. Att frysa är en skräck för mig, kan må dåligt långt innan jag ska ut i vinterkylan. Mina tår och fingrar blir lätt kritvita och smärtar massor, helt obrukbara dessutom och det känns som att de ska brytas av om jag rör på dem. Faktiskt ett handikapp för mig. Därav är jag inget stort fan av slalom. Längdskidåkning funkar för då blir jag svettig och varm, även om det tar typ 30 min innan fingrarna återfår värmen. 
Men nu hade jag hört att kallbad ska vara så bra för hälsan och att allt handlar om andningen även för den som fryser lätt. Eftersom jag alltid strävar mot att må så bra jag bara kan blev jag till slut tvungen att ta tag i det. Hade läst att ett bra sätt att börja på var genom att fortsätta bada även när sommaren gick över till höst för att vänja sig vid kylan. Så det gjorde jag. 2-3 gånger i veckan avslutade jag ett löppass eller promenad med ett dopp i sjön. I början var det ju inga problem men sen när det började gå under 10 grader i sjön blev jag tvungen att fokusera på andningen.
Jag har skrivit ner i min dagbok så där kan jag se hur jag lyckades vara kvar fler och fler andetag. Målet var 20 långsamma andetag vilket jag klarade av ganska så snabbt. Det blir ca 3-4 minuter. 
Vilka otroliga stunder jag hade där nere. Speciellt när det var lite stressigt så kändes det som att stressen bara rann av mig och ut i vattnet. Så otroligt befriande….
Det är svårt att förklara, en måste själv uppleva det. Efter jag klivit upp pulserade kroppen och värmen spred sig. Det är själva känslan efteråt som var den bästa. Innan isen la sig och det snöade var några av de häftigaste gångerna. Efter att isen lagt sig har jag det lite svårare att få till kallbaden, det är jobbigt att varje gång hugga upp en ny vak. Men några gånger under tiden blir det av. Om tillfälle ges tar jag det alltid.
Efter sommaren 2021 började jag med kallduschar efter att jag läste Wim Hof. Han säger ju att ”One cold shower a day keeps the doctor away” och jag ska säga att jag inte är sjuk alls. Har nog med många livsval jag gör men att kallduscha ger en känsla av friskhet. Det är kanske inte alls så härligt under de minutrarna jag står i duschen men efteråt känner jag mig alltid varm, pigg och redo för en ny dag. Det är ytterst få dagar jag inte får till mina kallduschar. Numera är det en vana och sker automatiskt. 
Så tacksam över att jag vågade testa och litar på att det inte är farligt. 
Det bästa som kommit ur allt detta är att jag numera inte fryser på samma sätt. Jag kan slappna av i det och då är det lättare att hantera. Jag tänker att det inte vara för evigt utan snart får jag komma in i värmen och det gör det lättare att hantera. Att frysa är inte farligt under kortare stunder. Jag tror på att utsätta oss för obekväma saker varje dag. Vi lever på tok för bekvämt. Jag uppskattar mer nu när jag inte tar bevämligheten för givet… 

För att komma igång med nya vanor och behålla dem krävs först en tanke, sen en vilja, sen ett beslut och sen en plan….
Jag har spelat in en föreläsning om just detta, att skaffa sig nya vanor. Och att hålla fast vid dem.

Du kan se föreläsningen här!

Det finns fler saker jag gör för att ta hand om mig, sova gott, hålla mig frisk och stark samt hantera stress och dessa återkommer jag i ett annat inlägg.

Kram

Matilda

Lämna ett svar