You are currently viewing Reflektera och skriva tacksamhet

Reflektera och skriva tacksamhet

Vi lever i en tid med mycket stress och det är kanske inte så ofta vi stannar upp och verkligen känner in hur vi känner, vad vi vill och hur vi mår.
Jag har skrivit om det förut att vi ständigt utsätts för massor med intryck och påverkan från omgivningen. Förra veckan var jag i Stockholm två dagar och det blev så mycket mer tydligt då jag åkte tunnelbana. ALLA tittar på sin telefon eller har hörlurar. Ingen sitter och bara är eller läser en bok. Ständigt uppdaterade och “störda”.
Där och då funderade jag på hur ofta de ger sig själva tid av stillhet. Tid till reflektion och återhämtning. Det pratas mycket om det men de flesta jag träffar i mitt arbete som coach inom hälsa och träning gör det inte. Till och med på våra promenader följer hörlurarna med. Jag är absolut en av dem. Själv älskar jag att lyssna på ljudbok och då blir det lätt hänt att jag har den på.

För inte alls särskilt länge sen hade vi inte detta problem, jag menar när jag var ung och väntade på bussen så stod jag och alla andra där och glodde. Det fanns ingen mobil att hålla i. Vi läste reklamskyltar och tittade på folk. Också mycket intryck absolut men inte alls i samma mängder som nu.

Desto viktigare att skapa tid för stillhet och reflektion. Stanna upp och känna efter…. Hur mår min kropp? Vad känner jag? Vad är jag tacksam över? Vad vill jag göra?

Vi bara ångar på. Gör det vi förväntas göra. Gör det andra gör utan att fundera på varför. Vi vill ha det andra har. Mer, mer och mer…..

Vi glömmer bort vad vi har och vad vi behöver. På riktigt.

Av att skriva tacksamhet och värdesätta det vi har blir vi mer tillfreds och nöjda med livet. Vi slutar bry oss så mycket om alla andra, vi får bättre tålamod och blir lugnare. 

Det kan låta för bra för att vara sant men jag menar att det är sant. Jag själv är ett levande bevis på det plus många andra jag känner som säger samma sak.

Eller som jag brukar säga till mina klienter och kunder: tänk OM det funkar!

Mycket bättre än att tänka negativt och räkna med att det inte funkar.

Att reflektera innebär att vi skriver ner hur det känns, hur jag reagerar, hur jag mår och dra paralleller till saker som händer, vad jag äter eller hur jag tränat. 

Vi känner efter helt enkelt!

För många kan det vara svårt sätta ord på känslor och tankar. Det kan också finnas ett motstånd till att komma igång och vi vet kanske inte var vi ska börja. 

Jag tycker också det är viktigt att inte lägga någon värdering i utförandet. Du kan inte vara bra eller dålig på att reflektera. Jämför dig inte med någon annan. Hur mycket eller hur lite du skriver spelar ingen roll. Att du skriver samma sak i början för du kommer inte på något annat. Det spelar ingen roll. Det är ATT du skriver och reflekterar som är det viktiga. Till slut kommer det att släppa, bara fortsätt. Sluta inte…..

Här kommer några tips på hur du kommer igång:

 • Köp dig en fin skrivbok att ha bredvid sängen så att du ser den när du går och lägger dig. Skriv en sak du är tacksam för idag. 
 • Skaffa en reflektionsbok, det finns flera att välja på, läs och genomför de olika stegen i boken. 
 • Börja varje morgon med att skriva ner hur du känner just nu. Vilka känslor är du i kontakt med och hur skulle du vilja att dagen ska kännas eller vara. (sätt en intuition)
 • Säg din tacksamhet högt till en eller flera familjemedlemmar varje kväll och låt de säga sin. Var noga med att inte värdesätta tacksamheten utan bara bekräfta den.
 • Att vara tacksam över små saker är lika mycket värt som stora.
 • Du får vara tacksam för samma sak varje dag. Det är ingen tävling.

Att just reflektera känslor och mående vid någon livsstilsförändring kan dessutom vara av extra värde. Det är så vi kan utvärdera vad vi mår bra av och vad vi inte mår bra av. Det är lätt att glömma bort hur det var tidigare när vi skaffat nya vanor.

Vi hittar kanske mönster och beteenden som inte är bra för oss och som då blir lättare att ta tag i när vi ser det nedskrivet. 

 

Jag hoppas att du nu känner dig inspirerad till att börja och berätta gärna hur det går för dig. Eller om du har ett bra tips och vill dela med dig av det blir jag jätteglad.

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Laura

  TACK för detta inlägg! Råkade av en slump (i mitt mpniltittande för att undvika känslor) hamna här och jag känner att jag verkligen resonerar med det du skriver. Efter en veckas mörker kände jag faktiskt lite glädje! Tack för att du delar med dig.

  1. Matilda

   Det gör mig varm och glad att kunna vara till hjälp…
   Styrkekramar till dig ❤️

 2. Laura

  Mobil-tittande*

Lämna ett svar