You are currently viewing Jag behöver snabb energi!!!! Socker?

Jag behöver snabb energi!!!! Socker?

Du vet en sån där dag då du suttit framför datorn i långa möten mest hela dagen och på eftermiddagen kommer tröttheten i huvudet… Den tidpunkten då Pressbyrån har sin topp vid 15.30 då de säljer snabb energi i form av olika sötade produkter. Hörde någonstans att just kexchokladen var det som sålde bäst.

Alla har vi de där dipparna. Jag med men ytterst sällan nuförtiden då jag inte längre äter den mat som får mitt blodsocker att först höjas och sen sänkas.

Men vad ska vi göra då när dessa dippar kommer?

Jag hade en sådan dag häromdagen. Först en lång intervju till Ketopodden via Zoom på morgonen och direkt efter hade jag en PT-kund följt av en snabb lunch och ett nytt möte via Zoom.
Efter det hade jag en del att fixa på min dator men jag var helt slut i huvudet och i mina ögon. Givetvis hade jag inte mina glasögon på mig. Måste verkligen få in vanan på att använda dem vid datorn… Men det är ett helt annat inlägg. ??
Funderade först på en kaffe men hade redan druckit min dos för dagen. (Ja, jag har bestämt ett antal koppar om dagen som jag ska dricka..)
Sen kom direkt tankarna på något sött och energirikt som skulle då få mig att piggna till. Jag vet att det endast är en quick fix och att det inte är ett alternativ för min del men ändå gick jag runt i köket och letade efter något att stoppa i munnen.
Jag vet inte riktigt vad jag letade efter då det sällan finns något sött hemma hos oss. Jo, det finns gammalt godis från diverse kalas men godis är inte riktigt min grej. Blir sjuk av det.
Nåväl… Jag stannade upp med handen på kylskåpshandtaget och funderade på vad jag verkligen behövde.
Hur kändes det i kroppen?
Jag kände trötthet i pannan, stelhet i kroppen, olust, mörker, tung luft och stress.
Vad behöver jag?
Jag behöver luft, kyla, ljus, vakna till, ett avbrott.
Just ja!! Jag behöver en paus och bryta tröttkänslorna just nu.
I den bästa av världar borde jag ge mig ut på en löptur eller promenad men den tiden fanns inte.
Så det jag gjorde var att dra av mig strumporna och ge mig ut på tomten. Bara ut och strosa runt på gräsmattan. Känna jorden och kylan under fötterna. Andas in frisk luft. Känna vinden på armarna och i ansiktet.
AHHHHH…. Andas in och ut. Långsamt. Vara här och nu.
Äntligen började min kropp släppa de tunga känslorna och ta upp energi istället. Jag gick förbi hönsen och sa hej till dem. Tog ett varv upp i hagen för att känna något annat än gräs under fötterna. Känslan av frihet, lust och välmående strömmade nu genom min kropp. Och detta på endast några minuter.

Hade jag fått samma kick av en kexchoklad?

För vissa kan detta låta pretto och omöjligt och jag vet att inte alla har möjligheten att gå ut barfota när ni sitter på jobbet. Men jag vill ändå så ett frö om att kanske inte den där godisbiten eller energidrycken är det som din kropp verkligen behöver när den är trött. Vad har du för alternativ? Finns det en balkong du kan gå ut på och bara andas några minuter? Eller har du 5 min att gå ut på en kort promenad? Det viktigaste tror jag är att bryta de negativa känslorna just där och då. Gå därifrån. Rör lite på dig. Kan du hoppa lite upp och ner på stället? Göra 20 knäböj? Få igång hjärtats pump! Väcka liv i kroppen! Skapa energi!
Vill du testa?
Fråga dig själv hur det egentligen känns där och då och vad du behöver? Sätt ord på dina känslor. Testa något av mina förslag.

I samtalen med både med mina privata klienter och i MBHälsa Community coachar jag till att hitta andra alternativ på hur vi agerar vid dipparna eller suget som kan komma. Givetvis är kosten väldigt viktig för att slippa blodsockerdippar och i min coaching börjar vi ofta med att prata om vad som händer i kroppen när vi äter vissa livsmedel.

Lämna ett svar