You are currently viewing Min klimakterieresa

Min klimakterieresa

Tidigt klimakterie?

Efter att ha stått i kö i 8 månader var det nu äntligen dags att få komma på en undersökning på HerCare i Stockholm.
Min resa ända hit beror på att jag gjorde ett hormontest i december som visade sig att jag hade i stort sett inget östrogen alls i kroppen. Vi (jag och min funktionsmedicinska terapeut) påbörjade ett upplägg med en del tillskott och ändringar i min träning för att stimulera östrogenproduktionen. Vid min låga ålder (44 år) borde inte östrogenet redan ha gått ner så mycket. Det kan orsaka diverse allvarliga problem i framtiden, såsom benskörhet och hjärt-och kärlsjukdomar.

Svårt att ta in

Det var en jobbig period för mig. Jag mår otroligt bra, har inga besvär eller ont någonstans. Så jag hade väl lite svårt att ta till mig detta. Hur kan jag som lever så himla bra riskera att bli sjuk? Jag förstår att detta går långt tillbaka. Det var ju faktiskt bara 10 år sedan som jag började ta hand om mig och min hälsa.
Innan det mådde min kropp och min hälsa riktigt dåligt. Vi hade även svårt att få barn och har gjort två IVF. De såg redan då att jag knappt hade några ägg kvar och jag har i stort sett inte haft mens på 8 år.

Bioidentiskt östrogen och progesteron

Jag hade ett samtal med en sköterska på HerCare för att fråga om jag kanske behöver tillföra kroppen östrogen. Anledning till att jag kontaktade dem var för att jag vill ha bioidentiskt och inte syntetiskt som är det en får från sjukvården. Blev tvungen att ta några fler prover och då konstaterade dem att jag nog tom redan passerat klimakteriet. Alltså menopaus. Detta är inte alls så bra att vara i innan 50 år så jag skrevs upp på väntelistan att komma till klinikens gynekolog för att få recept.

Mammografi och recept

Undersökningen igår gick bra. Allt såg fint ut, de gjorde även ultraljud för att se ev förändringar så det var skönt att veta. Slemhinnan var supertunn vilket är ett bevis på att jag är i menopaus och att en hormonbehandling är det som rekommenderas.
Samtidigt som jag känner mig lite kluven till att behöva göra detta är jag glad att jag gjort mina tester och gått vidare för att nu få hjälp.
Jag fick recept utskrivna men behöver visa upp ett provsvar från mammografin innan så nu har jag en tid bokad i början på oktober.
Är väldigt nervös inför hur min kropp kommer att påverkas av att tillföra östrogen och progesteron (jag behöver ta båda). Kommer jag att svullna upp? Kommer mitt humör att ändras? Sömnen? Energin? Ja allt egentligen. Att tillföra hormoner är allvarligt. Det kommer att påverka mig och kännas på ett eller annat sätt. Då jag inte har några besvär som ska stillas är det väldigt oklart på vilket sätt det istället kommer att påverka mig.

Jag återkommer….

Lämna ett svar