Du visar för närvarande Vasaloppsleden på tre dagar

Vasaloppsleden på tre dagar

Ända sen vi sprang Ultravasan 90 för två år sedan har vi haft en idé om att arrangera en gruppresa och springa leden men då under fler dagar än en. Det var inte så mycket njutning att springa 90 km på en dag om jag säger så.
Men när jag och Johan sprang förstod vi att det fanns mycket fint att titta på och uppleva. Förra året fick vi inte till någon resa men i år lyckades vi få barnvakt och en kompis som ställde upp med att köra bilen från Sälen till Mora.

Vi kom till Mora vid lunch, hämtade upp vår vän som bor där och körde mot Sälen. Vi hade bestämt i förväg hur långt vi skulle springa varje dag så vi lämnade lite väskor i de två husen vi planerade att bo i. De går ju inte att boka så det var också en chansning, i värsta fall skulle vi få sova utomhus. Stugorna var superfina, rena och mysiga. Det kändes bra direkt. Alla dass hade papper. Viktigt!

Första natten skulle vi bo i Skärlokskojan, 18 km från start, och där lämnade vi sovsäckar, mat mm så vi hade inte alls mycket att springa med den första biten. Vi var tvungna att köpa kaffe innan som vi ville ha med oss, tanka, gå på toaletten och byta kläder så innan vi ens kunde börja springa var klockan 14.30. Men vi hade ingen tid att passa så det var lugnt.


Så äntligen påbörjar vi vårt äventyr…..
Planen var att springa överallt där det går. I lugnt tempo. Prattempo. Gå i uppförsbackarna och stanna så fort vi vill titta på något eller ta kort. Aldrig behöva känna stress eller hög puls.
Som många av er vet startar Vasaloppet med tre kilometers uppförsbacke så det blev till att traska på. När vi sprang Ultravasan startade vi en annan väg, samma som cykelvasan, så denna väg var ny för mig. Mest grusväg uppför berget.

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter högsta punkten var det fina, tekniska stigar och massor av hjortron och blåbär så det blev många stopp i början. Jag älskar hjortron.
Första stoppet blev vid Smågan efter ca 10 km. Där fanns en värmestuga med sittplatser, vattenkokare, micro och vatten. Perfekt tänkte vi då vi har med oss pulverkaffe i hopp om att få kaffe ibland dessa dagar. Men nu hade vi ju termosen fylld så det blev kaffe med lite nötter och dadlar. Även dasset i Smågan var trevligt, med utsikt och allt…..
Vi hann bli lite kalla under stoppet så när vi skulle springa igen och det var regn och vind, kanske 13 grader varmt, frös vi en del och vi pratade om att vi skulle tända spisen i stugan när vi kom fram. Det fick oss att hålla humöret uppe tills vi hade sprungit en stund och värmen kom tillbaka. Regnet avtog så löpningen till stugan blev trevlig med fina stigar och en del grusväg. Plockade bär som vi tog med för att äta på kvällen efter middagen. Vid stugan fanns en liten tjärn och vi hoppades på att den gick att bada i så vi skulle kunna tvätta av oss.
Det var 18 km till stugan. Då man inte kan boka stugorna fanns ju en risk att det inte fanns platser kvar men stugan var tom sånär på en dam som bara vilade sig lite innan hon skulle fortsätta sin vandring mot Sälen. Hon bodde i tält så kunde stanna när hon ville. En underbar dam som vi pratade med ett tag. Hon vandrar mycket och jag hoppas att jag kommer att leva så som pensionär. Vara ute och vandra i flera veckor…. Låter härligt. Vi tog ett kallt dopp i tjärnen och sprang tillbaka till stugan där kaminen brann och det var varmt och skönt. Ovanför fanns utrymme för att hänga upp kläder och handdukar, perfekt. Vi värmde vår mat. Vi har köpt mjukkonserver som kokas i en speciell påse. Smakar helt ok faktiskt. Inte precis hur jag brukar äta i fördelningen av macronäringsämnen men helt ok. Vi har köpt de med potatis som kolhydrat och inte pasta eller ris. Alldeles för lite fett men vi hade med babybells. Lite mörk choklad och hjortron som efterrätt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vi gick och la oss redan vid 20.00. Fanns inte så mycket att göra. Vi skulle haft med en kortlek och lite värmeljus då det var väldigt mörkt i stugan. Det regnade och blåste så vi hade ingen lust att vara ute heller.

Många intryck och förväntningar inför morgondagen så jag hade svårt att somna…..

Lämna ett svar