Håll i dina kost-och träningsvanor under resan

Det finns ett värde i att inte tappa alla goda vanor och rutiner när vi är på semester eller på resande fot.

Dels kommer du att må bättre under själva resan och dels kommer det vara lättare att komma tillbaka till rutinerna när du kommit hem. 

Jag vet att många känner att nu under semestern ska jag “unna” mig att äta och dricka gott. Problemet är att det finns risk för att det blir alldeles för mycket av det goda och till varje måltid dessutom, magen rasar och vi tappar energi.

För egen del försöker jag hålla i mina kost-och träningsvanor även när jag inte är hemma. Jag njuter av att känna mig i balans, få endorfiner från träningen och bra med energi från det jag äter och dricker. Men det betyder inte att jag undviker allt som det frestas med på resan. Självklart slinker det ned någon dessert, glass eller god drink. Men inte varje dag. För mig är det inte värt det. 

Det gör också att jag njuter desto mer när jag äter eller dricker det där speciella och att jag väljer ut det jag vill ha med omsorg.

Jag gillar uttrycket “Kolhydratsnjutning”. 

När du hittat en kosthållning och ett träningssätt där du mår som bäst vill du oftast inte lämna det. Då finns det ingen anledning till att under en vecka eller två gå ifrån det helt, inte träna och bara vräka i sig sånt som du inte är van vid. Kanske kommer det att få dig att känna lathet, sömnen blir sämre och magen orolig. Risken att bli sjuk blir dessutom högre.  

Då kan jag tycka att ett komplement är det bästa. Gör en plan i förväg. 

Hur vill jag känna när resan/semestern är slut? 

Vad vill jag kunna äta och dricka? Hur ofta? 

Försök att hitta en nivå där du både får äta kakan och ha den kvar.

Vet du med dig att det inte finns någon bra mat att köpa under själva transportresan dit du ska kanske du behöver ha med dig en matlåda. Eller varför inte fasta den dagen? Jag fastar alltid när jag åker flygplan tex då den maten sällan passar hur jag vill äta och det inte heller finns ett urval att välja på. 

Alla gör som en vill och om du är en av dem som vill hålla i de goda vanorna under resan kommer här några tips:

  • Planera i förväg hur, när och vad du vill äta under resan. Tex om du bestämmer dig för att äta en glass på lördagen är det lättare att stå över glassen på fredagen. Du kommer dessutom njuta desto mer när du väl äter den. Planering är A och O.
  • Ta med dig alternativ för att undvika jobbiga situationer. Jag tar alltid med mig mct-olja, det håller mig lugn, ger energi och tar bort sug. Oftast packas även stavmixern med för att mixa kaffe och mct-olja. Kanske kan nötter, eget bröd, god olivolja eller något annat vara din räddning….
  • För dig som vill träna på resande fot kan jag rekommendera att packa med ett gummiband, det finns massor med bra övningar att göra på ett hotellrum med ett gummiband. Googla innan du åker och gör dig ett träningsprogram. Det finns givetvis även många övningar att göra med endast kroppen som redskap.
    Samma sak här. Planera in träningen. Då blir den av. Att bara tänka att jag borde träna under resan är inte nog. 
  • Sätt upp rörelsemål. Antal steg varje dag, cykla eller simma beroende på var du är. Eller X antal knäböj per dag. Ha små utmaningar/mål varje dag. 
  • Tänk positivt. Se träningen och matvalen som något fint och bra du gör mot dig själv och din hälsa. Tänk aldrig att det är som ett straff. Då blir det jobbigt, tråkigt och du får ingen härlig känsla i kroppen. 
  • Det är mycket möjligt att andra kommer att ha en åsikt om dina val så var beredd på att vara trygg i dem. Säg som det är. Du bestämmer över din egen kropp. Hur du gör borde inte vara någon annans problem. Våga ta ansvar för din hälsa och ditt mående. Gör inte som alla andra utan försök fundera på hur just du vill ha det….

Det viktigaste är som sagt planeringen. Har vi ingen plan blir det oftast inte de bästa besluten tagna där och då. I alla fall inte när det handlar om mat och träning. Det kanske inte känns så kul just då men känslan efteråt brukar vara härlig. Är den inte det kanske inte planen var perfekt. Bara att göra om till nästa gång.

Vi kan alltid ombestämma oss, eller hur!

Lämna ett svar