Hur många gånger har vi inte gått och väntat på den där motivationen till att komma igång med träningen, ändra våra kostvanor eller gå och lägga sig tidigare?
Många tror att den helt plötsligt infinner sig och är lustdriven men dessvärre är det inte så enkelt.
Varför kommer inte motivation av sig självt?
I dagens samhälle är det svårt att bara gå på lust, vi utsätts för lockelser och reklam hela tiden. Vi är inte skapta för det och kan inte hantera det. Vi behöver kunna stå emot men även göra fast vi inte har lust. Det är att ta ansvar och det är en väldigt stark och härlig känsla när vi har kontroll. Det handlar mycket om ett mindset.
Vilka tankar och känslor låter jag komma in?
Av egen erfarenhet och genom mina klienter vet jag att motivation är något vi själva måste skapa. När vi gör saker och genomför förändringar som vi mår bra/bättre av skapar vi ett välmående som i sin tur ger motivation. Jag blir motiverad till att lyfta tungt när jag märker att jag blir starkare. Jag får lust!
Och det är väl precis dit många vill men är inte redo att kämpa för att nå. Vi är trötta, stressade och vill bara vila. Alla vet ju att träning ger energi men det kan vara helt omöjligt att förstå när vi kommer hem slutkörda från jobbet.
Jag tror det största misstaget är att vi har för höga mål/krav på oss själva. Vi tittar på andra och jämför oss. Grannen springer 1 mil om dagen. Väninnan går på gymmet 5 gånger i veckan. Det vill jag också tänker ni….
Men det är ett alldeles för stort steg och chansen att lyckas är ytters liten. Vi blir mer besvikna, känner oss hopplösa och tittar istället på en serie till på Netflix.
Nej, det du behöver göra är istället att sätta många mindre mål som är lätta att lyckas med. Som du kan bocka av varje dag och känna dig nöjd och stolt över. Alla måste vi börja från noll nån gång, eller hur.
Som när jag får en ny PT-kund. Då är målet att träna 1 gång i veckan. Vi planerar vilken dag det ska ske och vilken tid. Det klarar de flesta av.
Det stora målet är kanske 3-4 pass i veckan men för att komma dit och stanna kvar i den nya vanan att träna behöver vi börja med ett pass i veckan. Kanske göra det i 2-4 veckor.
Troligtvis kommer en lust av att vilja träna mer. Då ökar vi till två pass i veckan. Ett trappsteg i taget. Lita på processen och ta det lugnt. Vi är alldeles för stressade och har så bråttom att det är svårt att hålla i det.
Vänj dig vid träningen och att få in den i din vardag. Kanske finns det inte ens plats för 4 pass i veckan? DÅ är ju 2 pass betydligt bättre än inget. Tider förändras och vem vet hur det ser ut om 6 månader? Kanske finns det plats för mer träning då?
Och sen det viktigaste av allt: Var nöjd över den träning som blir av! Var nöjd med dig själv och sluta jämföra dig med andra. De lever sitt liv. Och du lever ditt. Vad kan DU göra och hur vill DU ha det? Det är det viktigaste.
Om grannen vill springa varje dag får hen väl göra det.
När vi lyckas med ett delmål och kan checka av på listan frisätts en massa härliga måbra-hormoner som vi sen lägger på minnet vilket gör att vi vill göra det igen.
DET blir din motivation! Känslan efteråt!
Planeringen är alltså A och O. Det ska in i kalendern. Dag och tid.
När du blir bra på att planera blir dagen ännu mer effektiv. Kanske lyckas du även börja planera in dina middagar? Helt plötsligt ser du luckor istället för fulla dagar…
Om du har en tid inplanerad behöver du inte gå omkring och känna dig stressad över när du ska hinna med träningen. Vi går ofta runt och stressar över allt vi borde göra. När vi får ner det i en kalender brukar det vanligtvis släppa en del av stressen.
Hur många gånger har vi inte sagt; Jag ska träna senare idag….
Det är lätt att tro att vi ska hinna med träningen under dagen men vips så är dagen slut och vi hann inte. Jaja, jag tar det imorgon istället….
Det är lätt att hitta orsaker till varför vi inte orkar träna. Det regnar, lite hungrig, trött, kallt ute, frusen, stel, ont mm .
Träning ger energi och det är ytterst sällan som vi ångrar det eller mår sämre efter ett träningspass.
Vad är då fördelarna med att skapa vår egen motivation?
Endorfiner: Av motivationen skapas endorfiner och måbra-känslor. Det känns bra att vilja röra på dig och du känner en lust att vilja bli bättre.
Energi: Lust, glädje och motivation gör oss gladare och skapar mer energi. Vi känner oss piggare.
Bättre hälsa: Givetvis resulterar det också i att du kommer att må bättre, känna dig mer vältränad och bli friskare.
Hur skapar vi då denna motivation?
Här kommer mina bästa tips:
Börja med att sätta upp ditt mål. Hur vill du att din träning ska se ut om ett år?
Skala ner det i delmål. Kanske i kvartal eller i månader. Rita upp en trappa och för in de olika stegen mot målet.
Ex. Säg att du vill kunna springa 1 mil om ett år. Då skulle 5km vara rimligt efter 6 månader. Så första kvartalet räcker det med att springa 2-3 gånger och då uppdelat löpning och gång, gå 6 min och spring 4 min. 3 gånger. Jag kallar det för promenader med löpintervaller. Öka på med löpningen 1 min åt gången, kanske varannan vecka. Små steg framåt. Månad tre provar du att springa 3km i ett svep. Hur känns det? öka på successivt för att efter ett halvår orka med 5 km.
Lägg gärna in löpstyrka för att bygga upp en starkare kropp men inte i första kvartalet. Då handlar allt om att bara komma ut. Skapa en vana och ett behov.
Bocka av dina mål. Ge dig själv beröm. Planera in all träning och reflektera gärna och skriv ner dina resultat. Det skapar ännu mer motivation. Och kontroll.
När väl träningen blivit en del av din vardag kommer den att ske av sig själv. Du behöver din träning och kommer se till att den blir av. Du mår istället dåligt under de perioder du inte kan träna.
Motivationen är som sagt resultatet av din träning. Känslan och välmåendet.
Önskar dig stort lycka till!
Och för dig som behöver hjälp tycker jag du ska anlita en PT eller coach.