Fasta

Jag fastar.
Alla dagar kör jag periodisk fasta, dvs jag äter mitt första mål mat vid lunch sedan middagen kvällen innan. Det brukar bli 16-19 timmar utan mat.
En dag i veckan kör jag en dygnsfasta, alltså ingen mat mellan middag och middag.
Två gånger per år (minst) kör jag en terapeutisk fasta på fem dygn.

Detta gör jag enbart för hälsans skull och för att jag mår väldigt bra av det.
Jag tänker inte här skriva en massa fakta om varför fasta är bra men om du är intresserad finns det många böcker och bloggar om det. I slutet av detta inlägg skriver jag ner några som har inspirerat mig.

Nu är det dags igen för en 5-dagars, jag startar den 15 januari. Denna gång ska jag inte alls dricka kaffe. Drack en kopp på morgonen i min förra fasta. Så jag har idag börjat avvänja mig lite, vill vara helt fri från kaffe minst 2 dagar innan. Den huvudvärken slipper jag gärna under fastan. Däremot ska jag en gång om dagen dricka min egen buljong samt dricka massor av te. Detta är mina enda intag under de fem dagarna.
Jag har alltid mått otroligt bra under mina fastor. Helt klar i huvudet och full av energi. Dessutom infinner sig ett slags lugn och harmoni vid dag 2/3. En slags inre lycka…. Den är väldigt svår att förklara.

Man kan dela in fastan i tre delar
Del 1
De första 6-12 timmarna töms tarmen och kroppens celler  förbränner fett, kolhydrater och proteiner.

Del 2
Fram till två dygn töms kroppens glykogenlager. Hur lång tid detta tar beror på vad du ätit innan och hur aktiv du är. Man kan snabba på denna del genom att innan äta lågkolhydratkost och att träna lågintensivt.

Del 3
Under resten av fastan förbränner kroppen fettsyror och ketoner men sparar på muskelproteiner för bränsle. I slutet av fastan bryts cirka 20 gram muskelprotein ned för att omvandlas till glukos.

Förra fastan startade jag en Facebook-grupp där jag samlade flera som ville vara med i fastan. Där delade vi erfarenheter och dagsform. Jag mäter alltid mitt blodsocker och ketonvärde varje dag. Jag hoppas att vi denna gång kan bli ännu fler som vill köra ihop. Alla på sina egna villkor. En dag, två dagar eller fem dagar spelar ingen roll. Eller längre om hen känner för det. Följ mig på instagram under mbhalsa för mer info om gruppen.

Jag kommer att träna precis som vanligt, effekten av fastan blir tro det eller ej bättre. Däremot ingen högintensiv träning.

Terapeutisk fasta lämpar sig framförallt för människor med livsrelaterade sjukdomar, främst med metabol och inflammatorisk ohälsa.
Däremot passar inte fasta alla. De som har eller har haft en osund relation till mat bör undvika fasta. Inte heller passar det någon som har utmattningssymtom. Fler som borde undvika fasta är gravida, ammande och elitidrottare.

Är du en normalfrisk person kan fasta göra underverk. Att optimera sin hälsa är verkligen häftigt.

Inspirerande sidor är: https://www.dietdoctor.com/se/ och http://www.jonasbergqvist.se/
Bra böcker: Fetmakoden med Jason Fung

Lycka till. På måndag kör vi…..

Lämna ett svar