Jakten på den perfekta kroppen

I min bransch är det stor fixering kring hur våra kroppar ser ut. Vi alla översköljs av reklam på hur du får den perfekta kroppen på X antal veckor. Det handlar alltid om utseendet! Som om en smal och vältränad kropp betyder en frisk kropp. En lycklig kropp. En bättre kropp!

Jag vet att detta inte är sant. 

Det spelar ingen roll hur många kilo du blir av med. Är du redan stressad, onöjd och deppig kommer inte viktnedgången att göra dig lycklig. 

Evolutionärt sätt vill kroppen lagra fett då det när som helst kan bli brist på mat och vi då behöver använda våra fettdepåer. Nuförtiden har vi inte brist på mat, det är endast några meter till våra kylskåp. Vi lever inte i alls som våra kroppar är konstruerade till att leva, som jägare och samlare. 

Det är därför det är så svårt att gå ner i vikt, det går liksom emot hela evolutionen. Speciellt i en stressad kropp är det svårt.

Jag blir så trött på att det visas före-och efterbilder på de som har “lyckats” med att gå ner i vikt. Ja visst, de ser bra ut framför spegeln. Men att de tampas med hungerkänslor och näringsbrister är inget som visas. 

Jag skulle önska att vi slutar prata om att jaga ett utseende. Slutar räkna kalori it och ut. Som om vi vore maskiner. Som att det vore så enkelt…

Hade det varit så enkelt borde väl alla vara smala och lyckliga. Eller?

Varför lyckas vi inte hålla i dessa dieter? Vi hoppar ju på en ny varje år.

Det är inte dig som person det är fel på. Det är metoden som är fel.

Visst går vi ner i vikt av att äta efter ett strikt schema under några veckor men sen då? 

Hur många håller sig egentligen kvar där? Inte många. Och de flesta går till och med upp ännu mer i vikt efter dieten. 

Många hävdar också att du ska kunna “äta lite av allt”! Det verkar vara något som säljer bra. Både äta kakan och ha den kvar! Men om kakan har en innehållsförteckning med 20 st “hittepå”-ingredienser, borde vi då äta den? Vi pratar för lite om näring och innehåll.

Vi pratar för mycket om kalorier.

Jag vill att vi istället pratar om hur vi kan göra för att må bättre, älska våra kroppar och hålla oss friska. Lyckan sitter inte i några siffror på vågen.

 

På tal om siffror på vågen…. 

Jag påstår att BMI borde tas bort helt. Det är endast bara siffror på ett papper som inte ser till människan över huvud taget. BMI ser inte skillnad på muskler och fett.

Vi förväntas väga en speciell vikt men då tas det inte alls upp vad av det som ska vara fett, vatten och muskler. Jag har mött klienter som är smala men med en hög fettprocent. Utåt sett anses personen vara smal och frisk men inuti är det fett runt organen som vi vet är en stor riskfaktor att bli sjuk.

Så, när du ställer dig på en vanlig våg får du en siffra på hur mycket din kropp väger. Men det säger egentligen väldigt lite om din hälsa. Det intressanta är ju hur mycket av det som är fett. Gärna också var fettet sitter då det är främst kring organen som anses vara det farliga fettet.

Det finns vågar som mäter hur du ser ut inuti. Nu blir det intressant och på riktigt.

Du behöver inte gå till sjukvården eller betala massor med pengar för att göra en test. Många gym har dessa vågar och även de som jobbar med hälsocoaching.

Jag ska visa mina egna siffror för att ni verkligen ska förstå vad jag menar med att siffrorna på en vanlig våg och BMI inte är att lita på.

 

15 april 3 juni
Vikt  71.9 kg 73.1 kg
Muskelmassa 32 kg 33 kg
Fettmassa 14.9 kg 14.6 kg
Vatten 41.7 L 42.8 L
Fettprocent 20.8 % 20 %

 

Som ni ser har jag gått upp 1.2 kg i vikt på ca två månader. Med en vanlig våg hade jag kanske blivit besviken och frustrerad över detta. Man vill ju inte gå upp i vikt…. Eller?

Men enligt mätningen har jag ökat 1 kg muskler. Det är ju fantastiskt!!!

Dessutom har jag samlat på mig 1 liter mer i vatten. Vatten väger. Här kan jag såklart fundera på varför men det är ett annat ämne att skriva om.

Jag har gått ner 300 gram i fettmassa vilket resulterar i 0.8 % mindre i fettprocent. 

De här siffrorna går ju helt åt rätt håll. Jag vill få större muskler och bränna fett. 

Men det krävs en annan slags våg för att visa det.

Enligt BMI är jag på gränsen mellan normal och överviktig. Jag har en fettprocent på 20% som är i den nedre delen av normalt, då blir detta väldigt märkligt. Och rörigt. Vad ska man tro?

Hur kan jag vara smal enligt en kroppssammansättningsvåg och överviktig enligt BMI?

Slutsats: Du är inte en siffra på en våg eller enligt en BMI-tabell. 

 

Fråga dig istället:

  • Hur mår jag?
  • Är jag frisk?
  • Är jag lycklig?
  • Har jag energi hela dagen?
  • Tycker jag om mig själv?
  • Hur vill jag må?

Om det är något du vill förändra behöver du bestämma dig för hur du kan förändra ditt mående på ett hållbart sätt. Ett sätt som fungerar i längden. Ett sätt att leva på.

 

Börja med att välja vad du vill få in i din kropp. Både vad det gäller mat och dryck men också vad du smörjer/tvättar din kropp med och omger dig av för medel.

Det är en bra start och ger resultat direkt.

Ta hjälp om du behöver stöttning. Vi är många som jobbar med hälsocoaching ur ett evolutionärt perspektiv. Det mest naturliga och normala…..

 

 

 

Lämna ett svar