Nu startar min tredagars fasta, VASS-metoden

Jag har förberett mig i två veckor inför denna fasta och tanken var väl att jag skulle äta middag ikväll men känner att jag inte vill vänta längre så min lunch få bli den sista måltiden.

Min förberedelse har varit födofasta med carnivore under 10 dagar samt förfasta med diverse enzymer och tillskott. 
Jag känner mig verkligen redo och har de sista dagarna tom längtat. Att förfasta är verkligen ett bra sätt att lugna magen och kroppen samtidigt som jag mentalt hinner förbereda mig och känna ett lugn inför fastan. 
Många av de reaktioner som kan komma av att fasta slipper man också om man förfastar och födofastar.
Att fasta för mig är att hjälpa kroppen, låta den få vila från all mat och skapa tid för läkning och utrensning. 
Jag har fastat i många år nu och då räcker en förfasta på 10 dagar men för alla som är relativt nya rekommenderar jag mer, minst 3 veckor. I mina fastegrupper som drar igång snart blir det under en 4-veckors period där vi sista veckan gör en VASS. Du kan skriva upp dig på en intresselista för att vara säker på att komma med i den första gruppen. HÄR

Att äta carnivore var annorlunda denna gång för mig. För er som undrar var det är så betyder det att endast äta animaliskt. Alltså kött, fisk och ägg. Jag kokar även ghee som jag använder när jag lagar mat och jag dricker buljong. Försöker även få i mig inälvor för att verkligen boosta rent näringsmässigt. 
Jag dricker kaffe och te men inget annat. 
Det som var skillnad mot tidigare gånger var att jag fick reaktioner. Min mage svullnade upp och jag fick acne i ansiktet. Så mycket som behövde komma ut. Kroppen reagerade direkt! Så fascinerande… Det varade i 6 dagar och var faktiskt ganska drygt. Just att vara svullen om magen är jobbigt och jag kände mig tung och plufsig. Men jag vet att det är ett tecken på att det behövs så jag bara bet ihop och fortsatte. Gjorde mig en alkalisk flush dag 4 och det var så skönt att rensa och tömma. Som sagt; jag behövde verkligen det här efter en jul och nyår med alldeles för mycket mejerier, nötter och choklad. 
Har också sista tiden ökat på mina kolhydrater en del men tror inte alls jag mår bra av det. Nu ska jag tillbaka och köra strikt keto ett tag och utvärdera hur det går med min träning. 
Nåväl, den sjunde dagen gick äntligen svullnaden ner och jag började känna mig som jag brukar när jag äter carnivore.

Under hela tiden har jag mätt olika saker. Blodsockret har varit högre än normalt, runt 5.0, och det beror på allt protein som omvandlas till glukos i kroppen. Därav låga ketoner under dessa dagar också. Blåste aldrig över 20. 
Det mest intressanta var att min vilopuls sänktes med flera slag. Jag har verkligen sovit bra under dessa dagar. Nu väntar några nätter utan bra sömn så bra att vara utvilad.
Jag har även gjort en kroppssammansättning på min InBody men det var under tiden jag var så där svullen så vet inte hur säker den var.
Gör en ny efter fastan tänkte jag.

Nu börjar jag alltså min fasta och planen är 72 timmar. 
Jag har bestämt mig så det ska mycket till om jag avbryter. Hävdar att det bara är att göra utan att lägga vikt vid tankar och känslor som dyker upp. De är inte på riktigt och jag kan själv bestämma vilka tankar jag släpper in. Den här gången ska jag skriva mycket och reflektera över hur tankarna går och hur jag bemöter dem. 
Att vara hungrig är inte farligt och jag känner mig trygg i att min kropp har så energi  i sina depåer som räcker till i många dagar. Det är inga som helst problem att vara utan mat i några dagar. Att bara komma förbi de första hungerkänslorna dag 1 sen brukar det gå lättare.

Viktigt med meditationer, vara ute i naturen och röra på mig. Jag kommer definitivt att frysa mycket så det blir väl några bastubad tänker jag mig. Nätterna är bara att härda ut. Har väldigt låg puls men fryser så ofantligt mycket så att jag knappt får någon sömn. 

Ikväll gör jag en alkalisk flush och imorgon söndag startar jag med en saltvattenflush enligt VASS-metoden. Efter diverse tillskott några timmar efter flushen blir det sen endast vatten, kaffe och te. Noll energi med andra ord.
Att börja fastan med att tömma och rensa tarmen är riktigt främjande för fastan. Autofagin kickar igång coh kan direkt göra sitt jobb istället för att invänta tom tarm. Det sägs att 36 timmars VASS motsvarar 72 timmars vattenfasta. 
Dessutom är det himla skönt att tömma tarmen. Det känns verkligen i hela kroppen som en skön känsla. 
Fri och lätt.
Jag har en Facebook grupp där jag delar mina upplevelser och tankar under dessa dagar ifall du är intresserad. Där finns även många andra som du kan inspireras av och följa i deras fasta.

Lämna ett svar