En tredagars vattenfasta

För exakt ett år sedan genomförde jag en femdagars vattenfasta. Det var riktig sommarvärme och fastan gick så lätt och jag mådde toppen. Så bra att jag fortsatte fasta lite längre än vad jag gjort tidigare. 132 timmar blev det då. Innan sommaren gjorde jag ännu en längre vattenfasta. Hade då planerat 7 dygn men bröt den då jag passerat tidigare rekord. Den fastan var betydligt tuffare. Vi pratar om den i Ketopodden ifall du är intresserad. Vi pratar ofta om fasta i podden då det blivit en del av vårt sätt att leva.

Att avbryta fastan

Jag hade tänkt att göra en tredagars för några dagar sedan. Ett impulsivt beslut dagen innan vilket resulterade i att jag inte klarade det. Flera anledningar; började frysa redan efter 18 timmar, huvudvärk och trötthet. Tog en kopp buljong och det kändes lite bättre. När jag sen lagade maten till barnen stod jag inte ut längre utan tog en liten tallrik mat.
Än en gång behöver jag påminna mig om att det behövs planeras in en längre fasta, mentalt förbereda mig och vara beslutsam. Dessutom efter 2 månader utan mina vanliga dygnsfastor (kanske gjort 2 st i sommar) och ätit mer än vanligt och inte varit i ketos hela tiden är det kanske lite väl tufft att börja med 3 dygn.
Att jag inte lärt mig vid det här laget….

Nåväl, det blev ändå ett dygn då vilket aldrig är något problem. Efter det har det faktiskt blivit en till längre fasta på 21 timmar. Jag har senaste veckan mätt mitt blodsocker och ketoner för att se hur jag ligger till. Det har varit runt 4,4 i blodsocker men inte någon bra nivå på ketosen men det ökar på för varje dag.

Hur jag planerar att fasta

Nu är min plan när det gäller fasta och ätfönster:

  • köra dygnsfasta varje måndag, efter lunch eller middag på söndagen
  • 1 tredagars fasta i månaden, tänkte köra lite olika. Ibland bara vatten, ibland med buljong, ibland med fett
  • Alltid minst 16 timmar fasta per dag

Jag äter ju keto men nu när jag har en full trädgård med grönsaker blir det mycket av den varan just nu. Men allteftersom kommer jag att gå över mer och mer mot en karnivorekost. Det känns helt rimligt och jag brukar känna mig mindre och mindre sugen på grönt ju närmare vintern vi kommer. Jag tror det är biologiskt och naturligt om man tänker på det djur vi faktiskt är. Äta upp sig på sommaren för att kunna klara av den kalla vintern.

Vill du fasta tillsammans?

Är du också intresserad av fasta? Gå gärna med i min grupp på Facebook   Där finns många som delar med sig av sina fastor och här gör vi det även tillsammans.
Om du inte vet hur du ska börja och känner att du behöver hjälp och coaching med att komma igång med fasta kan du höra av dig till mig. Jag har hjälpt många att ta steget och börja på rätt nivå. Men var beredd på att du kanske aldrig vill sluta fasta…….

Lämna ett svar