24-timmar fasta

De flesta måndagar fastar jag.

Det innebär att jag äter mitt första mål mat på kvällen, alltså inget mellan middag på söndag till middag på måndag. Detta har jag gjort i några år så för mig känns det helt naturligt. Dessa dagar brukar vara de bästa dagarna på veckan, då jag känner mig otroligt klar i huvudet och full av energi. Jag är iofs oftast pigg, har aldrig dippar eller känner mig trött. Jo, på kvällen såklart blir jag trött men aldrig dagtid. Men just denna fastedag är det en speciell känsla som är svår att förklara. Total fokus!

Många är rädda för fasta, tror att de kommer att hungra ihjäl. Visst, första gången var det ganska jobbigt men så är det väl med det mesta nya vi provar. Jag brukar rekommendera att man börjar med att fasta fram till lunch några gånger tills man känner sig helt bekväm med det. Att det är hälsosamt att inte äta hela tiden finns en massa forskning och studier på och om man tänker rent evolutionärt så är det ju helt självklart att det inte alltid fanns mat att stoppa i sig.

Vi är inte en maskin som behöver tankas var tredje timme. Däremot om vi stoppar i oss blodsockerhöjande kost hela tiden så vill gärna kroppen ha mer och mer. Men för mig som är helt fettdriven kan jag utan svårigheter hoppa över måltider då och då. Detta är främst väldigt praktiskt på resdagar då det ofta är svårt att hitta bra mat. Har jag i förväg bestämt mig för att fasta är det sällan ett problem. Men absolut, ibland händer det att hungern slår till på riktigt. Oftast går den ju över efter ett par minuter men om den hänger kvar. Då avbryter jag fastan och äter. Då känns det som om kroppen behöver mat.

Jag försöker ofta gå på kroppens signaler. Frågar mig när suget sätter in om jag verkligen är hungrig eller om det just bara är ett sug. Går det över snabbt är det inte riktig hunger. Jag tycker det är skönt att ha kontroll över min kropp och hunger.

Är du intresserad av hälsofördelarna med fasta? På kostdoktorn.se finns massor av artiklar men även på podden ”den nakna hälsan” nr 134 med Jonas Colting.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Björn

    vad tror du om 23:1(omad dieten)? har kört den nu i 4 dagar

    1. Matilda

      Absolut! Jag vet flera som trivs bra med OMAD.

Lämna ett svar