You are currently viewing Vasaloppsleden dag 2

Vasaloppsleden dag 2

Vaknade tidigt båda två. Ganska spänd inför dagen. Nu skulle vi springa med all packning och det blev rejält fullt i våra ryggsäckar. Vi hade inte fyllt på våra vattenflaskor ordentligt så vi hade alldeles för lite vätska. Ingen bra start men bara 4 km till Mångsbodarna så det var bara att bita ihop.
Det var mycket löpning på spång och det gick lätt även med tunga ryggsäckar. Sprang igenom ett gammalt sågverk med vattenkraft strax innan Mångsbodarna som var riktigt mysigt. Här skulle man kunna tälta.Det var skönt att äntligen få fylla på våra vattenflaskor. Pga rådande pandemi var inget öppet och vi lyckades inte ens hitta toaletterna. Vi gick runt lite i hopp om att hitta någon boende som vi kunde tigga varmvatten av. Vi var nu väldigt kaffesugna. Men inte en kotte såg vi. Vi åt lite frukost och sprang sen vidare istället. 5 km till Tennäng, blandat med stig och grusväg. Vidare mot Rosttjärnstugan, 7 km. Mycket stig, backe och stång. Här hittade vi också massor av hjortron. Plockade lite inför lunchen. Rosttjärnstugan var perfekt. Bakom huset fanns en tjärn med brygga och sittplats. Perfekt för lunch, dopp och byte till torra kläder. Det var ganska varmt nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi tog en ganska lång paus, sååååå skönt. Men vi hade fortfarande inte fått något kaffe vilket var jobbigt för två kaffetorskar som oss!!! Nästa hus med liv i skulle vi bara knacka på. Fina stigar nu på väg mot nästa stopp som var Sundetstugan. Vi filmade lite när vi sprang och njöt verkligen. Vid en bäck fanns det en kåsa upphängd och vi kunde såklart inte låta bli att dricka iskallt,, helt underbart gott vatten. Helt plötsligt hör vi ett skott. Vi har pratat en del om jakten och när den är så vi blev lite funderade. Alldeles strax kom vi fram till en skjutbana vilket förklarade saken. När vi kom springande kom en man ut från banan som vi började prata med, väldigt trevlig. Till slut kom vi in på vårt kaffesug och han sa att vi var hjärtligt välkomna hem till honom när vi passerade Evertsberg på kaffe. Han bodde precis vid leden. Gulligt!
Väl framme vid Sundetstugan såg vi äntligen en bil vid ett hus. Vi knackade på och de var hemma!!!! Jiiiipppiiii!! De var supertrevliga och gav oss gärna varmvatten. De erbjöd sig att vi fick sitta hos dem och fika men vi ville verkligen ner till stugan så vi sprang vidare. Vid Sundetstugan var det helt otroligt trevligt. Flera hus att bo i, stor grillplats, brygga och sittplatser. Här satt vi en stund på bryggan och njöt av vårt kaffe. Tog även några chokladbitar.

Nu var det bara 5 km kvar till Evertsberg som ju är ca halvvägs på hela leden så det kändes stort att komma dit. Det finns en camping längs vägen så det går att slinka in på en glass och kaffe om man vill. Precis innan vi svänger in i kontrollområdet ropar någon på oss. Det var mannen som vi mött vid skjutbanan. Han har hållit koll efter oss och frågar om vi vill komma in på fika. Hur kan man tacka nej till något sådant? Hans fru kom och ville gärna bjuda på något gott till kaffet men vi tackade nej. Då vi inte äter mjöl är det oftast svårt att få något. Men hon gav sig inte utan frågade igen om det inte var något hon kunde få bjuda på. Jag berättade att vi inte åt mjöl och att det verkligen inte var något problem för oss. Hon sken upp och sa att det var inget problem, någonting hade hon säkert. Efter en stund kom hon ut med en glutenfri rabarberkaka. Det var helt ljuvlig. Hon hade bra koll på både mjölfritt och sockerfritt. Blir alltid glad när jag träffar äldre som är medvetna om kosten och hur viktigt det är att tänka på blodsockret. Vi blev kvar där i en hel timme då det var så himla trevligt. Tackade sen för oss och kikade sen runt lite i Evertsbergs kontroll. Här fyllde vi på med vatten och gjorde oss redo för sista etappen för idag.

Till Axistugan var det 9 km och vi var fulla av energi och spring i benen. Vi stannade i stort sett ingen gång utan nu ville vi bara fram. Det började bli tungt för rygg och axlar men ingen av oss hade några större besvär. Axistugan är ett underbart stopp, en gammal kvarn och bodar som sköts om väldigt bra. Stor gräsmatta. Vi badade i ån, njöt av det friska vattnet. Här hade vi ställt en ny väska med ombyte och mat. Även en liten flaska vin var med och vi njöt av en varm kväll. Han som sköter stugan kom förbi på sina rullskidor och vi fick även här en trevlig pratstund. Han bor också längs leden och erbjöd sig att ge oss varmvatten om vi kom förbi morgonen därpå. Toppen!
Jag hade svårt att somna som vanligt men Johan somnade in snabbt. Vi var ensamma i stugan även här. Totalt tog det 9,5 timmar att ta oss 42,5 km idag.

Lämna ett svar