Omega-3 och omega-6

De flesta har nog vid det här laget hört talas om den viktiga fettsyran omega-3.
Men hur många vet egentligen att det främst handlar om balansen mellan omega-3 och omega-6?
Om man tittar på våra förfäders kost var proportionerna oftast 1:1 mellan omega-3 och -6, och eftersom vår arvsmassa förändras så långsamt menar många forskare att våra kroppar fortfarande mår bäst av att vi intar fetterna i lika mängder.
Tyvärr med dagens kost får vi i oss mycket små mängder av omega-3 och stora mängder av omega-6. Faktisk är det nuförtiden mer vanligt att vi ligger på en kvot i blodet på runt 1:5-1:10.Många med neuropsykiatriska eller inflammatoriska symtom ligger över 1:10, ofta uppåt 1:20.
Är du frisk kan du sikta på en kvot mellan 1:1-1:4. Har du däremot en inflammatorisk, metabol eller neuropsykiatrisk sjukdom kan målet vara 1:1.

Dessa två fettsyror är vad vi kallar för essentiella fettsyror, alltså livsnödvändiga. Tyvärr kan inte kroppen tillverka dem själv utan vi måste få i oss dem utifrån via kosten.

Omega-3 minskar inflammationer, kronisk smärta, insulinresistens och blodets koagulering. Omega-6 driver istället inflammationer i kroppen. Samtidigt är omega-6 en livsnödvändig fettsyra om den intas i rätt mängd.
Omega-3 delas in i två källor: de från havet (DHA och EPA) och de från växtriket (ALA). EPA och DHA finns extra rikligt i feta fiskar som makrill, sill och lax. Däremot behöver det vara vildfångad fisk. Den odlade fisken matas med ej artegen föda och får då inte i sig den omega-3 som vi vill åt. I växtriket hittar vi omega-3 främst i gröna blad.
Omega-6 finns naturligt främst i nötter och frön. Växtoljor innehåller en stor mängd omega-6-fettsyror, samt var och vartannat industriellt framställt livsmedel.

Omega-3 är också väldigt bra för lederna. Jag har flera solskenshistorier på lager där personer som bara genom att ta omega-3 som tillskott har förändrat sina liv genom att bli av med inflammationer och smärtor.

Ett fettsyretest görs enkelt hemma genom ett kapillärprov (stick i fingret) som skickas iväg och analyseras. Efter ett par veckor kommer svaret där information om bla 26 fettsyror finns samt kvoten mellan omega-3 och omega-6. Gå gärna in på http://arcticmed.se/product.html/arcticmed-testkit-2?category_id=8 för att läsa mer om testet.
När du köper testet via mig ingår även en konsultation där jag ger dig rekommendationer om hur du kan ändra din kost och ev börja ta tillskott av omega-3.
Testet kostar 950kr (inkl konsultation)

Lämna ett svar