You are currently viewing Kallbad ?

Kallbad ?

  • InlĂ€ggsförfattare:
  • InlĂ€ggskategori:HĂ€lsa
  • Kommentarer pĂ„ inlĂ€gget:0 kommentarer

Det Àr mÄnga som de senaste Ären upptÀckt och provat att kallbada, inklusive mig sjÀlv. NÄgot i mig blev inspirerad av andra och fick en kÀnsla av att jag skulle behöva det. Kan inte riktigt beskriva kÀnslan men det blev till slut ett behov och nu har det blivit en del av mitt liv. 

Jag kallduschar varje morgon och tar ett dopp i sjön sÄ ofta jag fÄr tillfÀlle.

Vi mÀnniskor Àr designade och skapta för att utsÀttas för bÄde kyla och vÀrme. Vi kan hantera det men det Àr ju obehagligt att frysa eller hur?  Jag har alltid varit en riktig fryslort, pÄ riktigt, men kan sÀga att ju mer jag kallduschar/badar desto mindre fryser jag. Det kÀnns som att jag kan hantera kylan pÄ ett helt annat sÀtt och inte mÄr dÄligt av att det Àr kallt. 

Idag lever vi inomhus i behaglig vÀrme, vi duschar varmt och Àr ovana vid kyla. Egentligen om vi ser det rent evolutionÀrt Àr det helt onormalt för mÀnniskan att alltid ha en jÀmn temperatur.

MÄnga av oss sover bÀttre i svala sovrum, inte sÄ konstigt egentligen.

Vi fÄr ocksÄ hÀlsofördelar med kallbad och det hÀnger ihop med att vi Àr skapta för att hantera kylan.

HÀr Àr nÄgra av fördelarna med att fasta:

  • StĂ€rker immunförsvaret
  • Minskar stress
  • StĂ€rker hjĂ€rta och kĂ€rlsystem
  • Minskar Ă„ngest och oro
  • Stimulerar vagusnerven
  • Adrenalin och endorfiner ökar
  • Upplevs motverka trötthet och utmattning

 

NÀr vi utsÀtter vÄr kropp för kyla svarar kroppen genom att aktivera vÄr sÄ kallade fly-eller fÀktarespons vilket gör att stresshormonet noradrenalin frigörs. Noradrenalin bidrar bland annat till en ökad koncentrationsförmÄga. Kroppen signalerar till hjÀrtat att börja slÄ snabbare. HÀr kan vi sjÀlva kontrollera andningen varvid vi signalerar till kroppen att det inte Àr nÄgon fara. Pulsen gÄr ner och vi kÀnner inte kylan lika mycket.

Regelbundna kallbad kan Àven hjÀlpa oss att bÀttre hantera andra typer av stress, eftersom kroppen sÄ smÄningom lÀr sig reglera stresshormonerna. 

Det allra viktigaste nÀr du ska kallbada Àr att hantera andningen. Vi blir först förskrÀckta över kylan. Det blir ett stresspÄslag och kroppen skriker NEJ, det hÀr Àr farligt. Om du dÄ ser till att andas lugnt och slappnar av signalerar du till kroppen att det hÀr Àr ok, det Àr ingen fara. Vilket gör att kylan inte kÀnns lika pÄtaglig eller farlig.

Första gÄngen kan det vara svÄrt. Kanske 3-5 djupa andetag rÀcker. För varje gÄng kommer du hantera det bÀttre och bÀttre. UngefÀr 2-3 minuter nere i vattnet kan vara lagom nÀr du har blivit mer van vid det.

Till slut kommer du att Ă€lska det ❀

En sak till om du Àr nybörjare: Bada inte ensam. Ta sÀllskap de första gÄngerna. Vi reagerar alla olika av kylan och det kan vara tryggt att ha nÄgon med dig. 

Det Àr ocksÄ skönt att ha pÄ sig mössa och vantar om det Àr kallt i luften.

För mig Àr de största vinsterna att jag hÄller mig frisk och stark. Dessutom Àr det som att stressen rinner av mig nÀr jag kallbadar, jag riktigt kÀnner hur det försvinner ut i vattnet och slÀpper taget om mig. 

Nu lĂ€ngtar jag bara tills att isen smĂ€lter sĂ„ att jag kan bada mycket mer. Jag bor ju nĂ€ra sjön…

Jag önskar er stort lycka till med kallbadet och kom ihĂ„g: Vi blir bra pĂ„ det vi trĂ€nar pÄ ..

 

LĂ€mna ett svar