You are currently viewing Vattenfasta 3 dygn med VASS-metoden

Vattenfasta 3 dygn med VASS-metoden

Jag har precis avslutat en tredygns vattenfasta som även denna gång gick utan några större problem. 
När jag såg tillbaka i min 5-årsdagbok upptäckte jag att jag alltid brukar göra en längre fasta så här innan december drar igång. Det känns skönt att rensa och förbereda mig inför allt det goda som finns under julmånaden. Nu äter jag ju varken socker eller mjöl så för mig blir det kanske inte så mycket av det goda men är lite svag för glögg.
Dessutom tycker jag om att baka julbröd och även om det inte är vanligt mjöl i triggar just bröd mig mycket och kan få mig att överäta en del. Jag brukar sätta en plan på när jag ska baka och hur mycket jag vill äta. Även på glöggen faktiskt, gör jag en plan för mig själv så att det inte blir för mycket.

Tillbaka till fastan!

Jag tänkte dela med mig om hur jag gjorde…

🖤 Jag åt middag på lördagskvällen. Inget särskilt utan som vanligt. (jag äter keto för dig som inte har koll på det 😊)

🖤 Söndag morgon kl 06.00 blandade jag ihop mitt saltvatten på 1,5 liter. Drack det under 15 minuter med lite pauser emellan så inte allt kommer ner samtidigt.
Lägger mig ner på höger sida i 15 minuter och bara vilar.
Sen gjorde jag mina vanliga morgonbestyr. Skriver tacksamhet, dagbok och planerar dagen. Stickar. Mediterar.

🖤 KL 08.00 blandade jag ut aktivt kol i lite vatten och drack. Strax där efter ca 5 gram C-vitamin

🖤 Därefter gick jag på toaletten och tömde för första gången. Inget märkvärdigt utan kändes som ett vanligt besök.

🖤 Kanske runt 09.00 drack jag en kaffe mixad med mct-olja.

Sen var det endast vatten under resten av dagen. Gick på toaletten kanske två gånger till och med behagliga tömningar. Vissa gånger jag har gjort saltflusher kan det bli rejäla, kraftfulla tömningar som inte alltid är så trevliga. Det är oftast då jag kanske inte varit så noga med maten eller efter resa då jag inte kunnat styra kosten som jag vill. Men denna gången var det bara skönt att få tömma rejält och gå snabbare in i fastans starka krafter. Dessutom hjälper det vid autofagin.

Jag körde på precis som vanligt under dagen med min träning och vardagssysslor. Jag lagade både lunch och middag till familjen. Oftast är det sällan några hinder under det första dygnet och denna gång var det även så att jag njöt av att inte äta. 
Det var ett skönt lugn i mig och jag la inte en tanke på att det skulle vara gott att äta.

Nu har jag fastat under många år så min kropp är van. Den här känslan kanske du inte får vid första fastan.
På kvällen tog jag en bastu medan de andra åt middag. Jag hade innan pratat med barnen om att jag skulle fasta i tre dagar och kanske inte alltid vara med på middagarna. De är vana och förstår att detta är helt normalt och en av de saker jag gör för att vara frisk och välmående. Samtidigt är de fullt medvetna om att detta inte är bra för barn som fortfarande växer. Jag är alltid öppen med barnen när det kommer till mat och hälsa och även om de inte alltid håller med mig eller förstår så vet de vad som gäller. Ibland äter vi och ibland inte och det viktigaste är VAD vi äter och inte när. Det gäller för den delen även barnen. Vi håller inte på så mycket med mellanmål utan ser till att de äter sig mätta istället med bra protein och fett.
Jag tror på på vårt sätt!

Under natten var jag lite frusen så det blev raggsockor på.

 

 

 

 

DYGN 2:

Gick upp som vanligt vid 05.30, mediterade ute på altanen, kallduschade och skrev i mina böcker. Tog en kaffe.
Dagen fortsatte som en helt vanlig måndag. Jag arbetade från 07.30 till mitt sista coachsamtal som avslutades 20.45. Jag var noga med att lägga in flera rörelsepauser, 2 promenader och 2 styrkepass varav ett av dem var tungt.
Samma sak här; jag är en van fastare vilket gör att jag kan leva på helt som vanligt under min fasta. Min kropp går direkt över på fettdrift och vet att detta inte är ett svältläge. För nybörjare kan det kännas annorlunda…
Kände ingen lust efter mat alls. Det kom små korta hungerkänslor och dem såg jag till att inte släppa in.
Det var lite mitt mindset inför denna fastan. Att när tankarna kring mat och hunger dök upp, reflektera över dem och se dem, men däremot inte släppa in dem utan låta dem passera. Att inte bli stressad eller osäker av dem utan behålla lugnet och bara vara bestämd. 
Jag måste säga att det har gått otroligt bra. Hunger och sug är ju bara tankar och inte på riktigt men om vi regerar på dem och tror på dem frisätts det hormoner som förstärker känslor och tankar vilket gör att det blir svårare att stå emot och sen helt plötsligt blir det en kamp.
Denna tes blev sann för mig då jag använde den under fastedagarna. Det medförde att jag hela tiden hade en väldigt skön och behaglig känsla.

Till min andra kopp kaffe mixade jag även ner lite mct-olja. Det värmde gott, gav snabb energi och hjälpte förhoppningsvis med att tömma ur en del toxiner från tarmen. 
Den här dagen frös jag ganska rejält så då hjälpte verkligen all träning till.
Under natten känns det som att jag knappt sov alls då jag frös men enligt Oura-ringen hade jag väldigt låg puls och helt ok med djupsömn. Syntes tydligt däremot att jag vaknade en del.

DYGN 3:

När jag vaknade dygn tre kändes det som jag redan hade lyckats, ikväll skulle jag ju äta så det var endast dagen som skulle passera. Jag är sällan hungrig på morgonen då jag aldrig äter frukost ändå så det var aldrig några hinder idag heller. 
Hade två mammatränings-grupper, flera samtal och sprang två korta vändor. Frös väldigt mycket däremot. Detta är mitt stora hinder under fasta, att jag fryser och det går liksom in i märgen. Att gå barfota ute hjälpte en del att få igång blodcirkulationen i fötterna men jag eldade mycket inne och fick ta på mig mina stickade ulltröjor.
Jag bröt fastan med en kycklinggryta och en ljummen sallad med rotfrukter och grönsaker smaksatt med pesto. Magen kurrade rejält av att helt plötsligt ha någonting att göra och det fortsatte i någon timme. Ingen annat som kändes konstigt. När jag fastat tre dygn behöver jag oftast inte ha någon plan på vad eller hur jag ska äta efter en fasta men mer än tre dagar då kan det vara en bra idé att tänka till lite för att inte få en chock och magknip. Det har jag redan gjort så det behöver jag inte göra om…
För dig som provar en längre fasta för första gången däremot kan det vara bra att börja försiktigt med lättsmält mat. Det hjälper ju jag till med ifall du blir coachad av mig.

Så sammanfattningen över denna fastan är att den blev precis så som jag vill ha det under fasta. Skön känsla, renande, enrgifull, glad och välgörande. Dagen efter avslutad fasta brukar dessutom vara en sån kick. Känner mig liksom urstark och redo för världen. Lyckokänslorna rusar och jag känner mig nästan pånyttfödd. Endast ni som har fastat länge kan förstå känslan 🙏

.

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. Tina

  Tack för intressant och inspirerande läsning 🙂 Dricker du bara rent vatten dessa tre dygn,och någon kaffe med fett i? Eller även te? Några tillskott som mer aktivt kol,c-vitamin? Nyfiken…

  1. Matilda

   Kul att du läser!
   Då jag kör enligt VASS blir det en del tillskott direkt efter saltvattenflushen men annars ingenting.
   Jag dricker både kaffe och rent te utan tillsatser. Det blir faktiskt mycket kokt varmt vatten vilken värmer mig. Den sista dagen smakar kaffet inte bra så då brukar det bli morgonkoppen endast.
   Faktiskt precis just nu startar jag en ny tredagars VASS!
   Följ mig gärna på Instagram https://www.instagram.com/matildabrasar/
   Ha en fin dag ?

 2. Lucas Henriksson

  Hej, Tack för ett bra inlägg!
  Jag gör VASS en gång i månaden 36h fasta varje vecka (söndag kväll till tisdag lunch). Har lite funderingar på att förlänga veckofastan till 48 eller 60 timmar (söndag kväll till tisdag kväll / onsdag lunch). Men undrar kring eventuella för- och nackdelar med detta upplägg. I korthet, finns det hälsovinster med att förlänga fastan på vecko-basis från 36h till 48h eller 60h, eller blir det för mycket fasta och 36h är en bättre balans?

  1. Matilda

   Hej Lucas
   Kul att du uppskattar mitt inlägg.
   Du gör redan något väldigt bra för din hälsa och enligt min mening finns det nog inte mycket att vinna på att förlänga din fasta på veckobasis.
   Då tycker jag att du istället ska testa att genomföra en längre fasta i kvartalet, minst 3 dygn.
   Det ger nog större effekt än att öka på fastan varje vecka.
   Sen är det ju som alltid en fråga om ur vilket syfte…. Behöver du gå ner en massa i vikt kan det finnas en mening att göra detta varje vecka under en period. Men inte annars….
   Hur låter det?

 3. Itís nearly impossible to find well-informed people for this topic, but you seem like you know what youíre talking about! Thanks

 4. Joel Molin

  Hej, kan du länka till var man kan köpa havssalt + andra preparat.

Lämna ett svar