You are currently viewing Ta ansvar över min hälsa…

Ta ansvar över min hälsa…

Som barn, tonåring och upp till 30-års åldern mådde jag väldigt dåligt. Ständiga magproblem och över lag ingen trygg och älskvärd tillvaro. Flera relationer var inte sunda och jag var vilsen. Jag tyckte livet var orättvist, det var synd om mig och jag ifrågasatte varför ingen såg det. Kände mig utanför och oälskad.
Detta var mina ständiga tankar och känslor men det betyder inte att de är på riktigt. Visst, det fanns mycket som borde varit annorlunda för ett barn att få växa upp med men jag kan inte skylla på det hela livet.
Det som har varit kan jag inte påverka utan jag kan ta ansvar för mitt mående, mina tankar och känslor NU och i framtiden.

Jag vet inte exakt när jag började förstå och ta mitt ansvar för min hälsa men tror det var i samband med att jag ändrade kosten. När jag tog bort det jag inte tålde började jag må bättre och kroppen kunde börja läka. Är helt övertygad om att otroligt av vårt mående sitter i magen så mår inte den bra mår oftast inte du bra. Det lättaste var att ge kroppen näring och hålla mig ifrån det som ger stress och dålig tarmfunktion, som socker och mjöl. Det svåraste var att ändra beteende i relationer. Jag tyckte att andra skulle förändras och att det var de som gjorde fel. Att det bara är jag som kan förändra var svårt och nästintill omöjligt att ta in. Det sitter så djupt inom oss, relationerna. Så mycket dåligt samvete, rädsla av att bli utanför, rädsla för att känna mig oälskad och gamla mönster som sitter så djupt rotade.
Jag är fortfarande inte klar här men har lärt mig att inte älta, inte tycka synd om mig själv och istället vara tacksam över det jag har. Jag tar ansvar för att ge mina barn en trygg uppväxt, ger dem massor av kärlek och vårdar de relationer där jag känner att jag får energi och kärlek. Relationer som bara tar försöker jag att undvika så gott det går.
Relationer är svårt och samtidigt så viktigt. Nära vänner som älskar mig är allt ❤️

Att ta ansvar för min hälsa är för mig viktigt och det gör jag genom att…

? Jag äter i stort sett alltid ren mat. Med ren mat menar jag råvaror utan innehållsförteckningar och så lokalproducerad som möjligt. Jag skapar mina egna innehållsförteckningar. Jag tänker näring framför ”billigt” eller ”enkelt”. Jag undviker socker, allt mjöl, ris och potatis. Mina blodsockernivåer vill jag hålla låga och på en jämn nivå hela dagen så slipper jag dippar och energin sitter i tills jag blir trött på kvällen. Det var bland det bästa när jag ändrade på kosten, att slippa tröttheten och energibristen på eftermiddagarna. Jag trodde liksom att det var normalt… Nu vet jag att det normala är att känna mig pigg och glad hela dagen. Om jag någon dag inte känner så behöver jag reflektera över varför och göra något åt det.

? Fasta regelbundet! Att inte äta hela tiden är det normala. SÅ som vi lever nu med att äta var tredje timme och varje dag är för vår ursprungliga människa helt galet. Jag förstår vad det kommer ifrån. Såklart! För äter vi var tredje timme slipper vi blodsockerfallen (dipparna) eftersom de flesta äter alldeles för mycket kolhydrater. Det funkar!
Men tänk på våra stackars magar som aldrig får vila och hålla rent utan hela tiden måste ta hand om matsmältningen. Den hinner inte ta upp näringen eller bryta ner maten. Det finns en funktion som heter autofagi som endast drar igång efter minst 12-14 timmars fasta. Det är kroppens egen tvättmaskin. Den rensar ut i tarmarna, bort med gamla celler och dåliga bakterier och gör sig redo för nästa måltid. Om du aldrig matvilar (fastar) drar inte autofagin igång. Tarmfloran blir sämre och sämre för varje år och efter 10-20 år kanske det utmärker sig i någon slags sjukdom. Det tar tid att bli sjuk. Så som jag lever idag kommer jag att må om 10-20 år brukar jag tänka. Jag vill ta mig tusan dö frisk!
Nåväl…. Jag fastar alltså. Varje dygn har jag minst 16 timmars fasta. Det som kallas för periodisk fasta. Jag äter alltså INGENTING då. En liten smula bryter autofagin. Det enda som inte gör det är rent fett i form av ex mct-olja som jag ibland mixar ner i mitt kaffe.
Ofta på vardagarna blir det 18-20 timmar mellan mina måltider. Jag mår som bäst om jag inte alls äter middag utan endast äter under några timar mitt på dagen. En dag i veckan blir det en dygnsfasta och oftast sker den på måndagar, varav 1 gång per månad med en saltvattenflusch och något längre fasta, typ 36-40 timmar.
En gång i kvartalet gör jag en längre fasta på 3-5 dagar.
Jag tror på att inte äta lika hela tiden utan att försöka följa min hunger. Att bara äta när jag är hungrig och inte för att klockan är 12.00. Att se skillnad på hunger och sug.
Våga hoppa över en måltid! Hur känns det? Det är inte farligt att vara hungrig! Att vara hungrig är som sagt bara en känsla. Det går över efter en liten stund. Du kan välja själv om du vill låta den tanken och känslan vara kvar.
För dig som är nyfiken och vill testa på att fasta rekommenderar jag att först börja titta på din kost. Det är lättare att hoppa över måltider om du drar ner lite på kolhydraterna. Det kommer du dessutom må väldigt bra av så det är verkligen bara till sin fördel.

Jag kommer i början av 2023 dra igång med fastegrupper så om du vill hänga med kan du anmäla intresse HÄR. Då får du förtur till gruppen.

Det här inlägget kommer att bli väldigt långt så jag får nog lov att dela upp det till flera. Fortsättning följer alltså!

I mitt egna Hälsocenter: MBHälsa Community coachar jag inom alla dessa områden för att du ska må som du förtjänar. Och du förtjänar att må bra, vara frisk och lycklig. Men för att göra det måste du hjälpa dig själv, det kommer inte gratis och det kräver din tid och insats. Och belöningen och vinsten är värd ALLT. En glad och frisk DU kan vara ett bättre stöd för andra och det är lättare att ge när du känner kärlek till dig själv. Vi VET allt det här men det kan vara hopplöst och svårt att ta tag i det själv och se andra vägar att gå. Därför är ett community ett fantastiskt ställe att finna kraft och energi till att göra förändringar.
Är du mer intresserad av vad mitt community kan göra för dig? Skicka mig ett mejl så hör jag av mig!

Kram ?
Matilda

Lämna ett svar